Radu Macovei – personajul malefic care a nenorocit presa locală – propus cetățean de onoare al GalațiuluiTitlul de cetățean de onoare al Galațiului este trimis în derizoriu, de la an la an, de către kulturnicii care păstoresc diferite instituții publice. Anul acesta, consilierul local Ilie Zanfir și Direcția Județeană pentru Cultură Galați îl vor cetățean de onoare pe fostul director al cotidianului Viața Liberă, Radu Macovei. Propunerea este cel puțin ciudată, în condițiile în care Radu Macovei este unul dintre autorii morali ai dezastrului economic și cultural în care se zbate județul Galați.

Personajul malefic local a pactizat cu politicul, pentru avantaje economice, și a călcat în picioare deontologia profesională de jurnalist. Printr-o manevră perfidă, Radu Macovei a pus mâna pe ziarul de partid (PCR) Viața Nouă, pe care l-a transformat într-o armă cu care i-a manipulat pe gălățeni cu scopul de a-și spori afacerile personale. Pe lângă faptul că a pactizat cu politicul veros, Macovei s-a erijat și în liderul de opinie local, poziție din care a făcut tot posibilul să blocheze orice alternativă la stilul de presă făcut la Viața Liberă. Și nu a fost greu, pentru că la fel de adevărat este și faptul că gălățenii și-au lăsat mințile violate cu voioșie de ”cotidianul gălățenilor”. Faptul că gălățenii au debordat de imaginație și au rămas prinși în tentacolele fostului cotidian PCR, caz unic în țară, a făcut ca Macovei și tovarășii săi să se declare: ”Fondatorii primei școli de ziaristică din România, școală care a funcționat și ființat prin intermediul ziarului Viața liberă, primul cotidian din România, născut în focul evenimentelor din Decembrie 1989”. Școala de ziaristică a lui Radu Macovei se face vinovată de faptul că politicul local este nereformat de 27 de ani.

Relevant pentru obținerea titlului de cetățean de onoare al Galațiului este modul în care a acționat Macovei, în calitate de director de ziar, la alegerile de acum câțiva ani. Aflat într-o stare lejer euforică, Radu Macovei a încercat să voteze cu buletinul de identitate al fiului său. Șefa secției de votare l-a recunoscut pe mogulul presei gălățene și a făcut tot posibilul ca tentativa de fraudare a votului să fie acoperită.

Pe lângă Radu Macovei, pe lista de cetățeni de onoare a kulturnicului Ilie Zanfir se mai afla un fost milițian, Dumitru Culcea, propus de Universitatea Dunărea de Jos, și Constantin Hârțan, directorul Navrom SA, firma din cauza căreia Galațiul a fost izolat de infrastructura rutieră națională.

S.Ț.