Deşi negocierea noului Contract Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi părea să înceapă cu stângul, reprezentanţii conducerii şi ai siderurgiştilor au ajuns, luni, la un acord legat de componenţa comisiilor de negociere. Liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că reprezentanţii conducerii Combinatului şi-au arătat disponibilitatea de a-i accepta la negocieri pe toţi cei care au fost desemnaţi de salariaţi sau de federaţii. Negocierea CCM va demara efectiv pe 29 noiembrie, începând cu ora 11. „ Este vorba de reprezentanţii desemnaţi de trei federaţii, şi anume Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu, Federaţia Solidaritatea Metal şi FSS Metarom. În comisia de negociere fiind desemnaţi şi alţi reprezentanţi din partea salariaţilor”, a mai spus Gheorghe Tiber. Acesta va fi semnatarul noului contract din partea Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, la care este afiliat Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor, structură care va fi prezentă la tratative cu 5 reprezentanţi. Tiber susţine că sindicatul pe care îl conduce va solicita o creştere salarială de 15 %, procent stabilit după consultarea membrilor de sindicat.
O negociere care ridică semen de întrebare
Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, declara vineri că negocierea noului Contract Colectiv de Muncă nu ar fi demarat în condiţii legale. Tiber susţinea că tabelele de semnături din partea siderurgiştilor, prezentate de sindicaliştii de la sindicatul Siderurgistul, structură a cărei înfiinţare nu a primit undă verde din partea instanţei, nu au nicio valoare. Asta, deoarece reprezentanţii salariaţilor nu ar fi fost aleşi în cadrul unei adunări generale. Tiber a mai criticat și faptul că reprezentanţii conducerii Combinatului nu au notificat salariaţii cu privire la faptul că trebuie să îşi aleagă reprezentanţii în cadrul unei adunări generale.
Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, a declarat că, în cazul în care nu există un sindicat unic la nivelul unei unităţi, iar sindicatele nu pot participa la negocieri prin intermediul federaţiilor sindicale, care nu au reprezentativitate conform noii legi, atunci, la tratative pot participa reprezentanţii salariaţilor. ”Conducerea unei unităţi trebuie să îi notifice pe salariaţi în legătură cu faptul că trebuie să îşi aleagă reprezentanţii în cadrul unei adunări generale, la care să participle peste jumătate plus unu din numărul de salariaţi ai unităţii ”.
Denis Petcu