Cenușăreasă a investițiilor în reabilitare, sistemul de irigații din România (și în special din zona Galați-Brăila) ar putea intra într-o etapă de relansare grației finanțărilor cu bani europeni. Având în vedere că secetele, inundațiile și alte amenințări legate de schimbările climatice au un impact semnificativ asupra stabilității producției și a securității alimentare naționale, se constată că lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunităților de dezvoltare economică, în pofida existenței unui potențial cert în agricultura românească.
Din aceste considerații, submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, cu accent pus pe irigații, prevede că o suprafață de 619.916 ha, din totalul de 823.130 ha, este recomandată pentru includerea în programe de investiții (modernizare) prin Strategia Investițiilor în Sectorul Irigațiilor (PNDR 2014-2020).
În lista celor 56 de sisteme de irigații recomandate a fi incluse în noul program de investiții se află și două importante amenajări hidrotehnice din județul Galați. Este vorba despre Brateșul de Sus (cu o suprafață propusă ca viabilă pentru irigații de 4.136 de hectare), dar, mai ales, de amenajarea Câmpia Covurluiului (cu o suprafață netă de peste 90.000 ha, redusă ca viabilitate arbitrar la doar cca 26.000 ha). Alte 16 amenajări hidrotehnice din județele învecinate (Brăila, Tulcea, Vaslui și Vrancea) se află pe aceeași listă.
Practic, pentru modernizarea infrastructurii existente de irigații se consideră ca fiind cheltuieli eligibile cele ocazionate de modernizarea infrastructurii secundare de irigații, clădirilor aferente stațiilor de pompare și/sau racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția/modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Beneficiarii – în special organizații/federații ale utilizatorilor de apă constituite din proprietari sau utilizatori ai terenurilor agricole – vor putea beneficia de o rată a sprijinului public nerambursabil de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, max. 1,5 milioane de euro/proiect.
Mai multe informații despre această măsură de sprijin pot fi obținute consultând ghidul complex în acest sens, publicat pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
George Marinescu