Execuția bugetară a Consiliului Județean Galați – confirmată prin indicatori specifici de către fiscul regional – prezintă o serioasă problemă legată de gradul de autofinanțare, doar 1,18% la finele semestrului I, din 2015. Discutăm, practic, despre veniturile proprii încasate în primele șase luni ale anului curent (deci, exclusiv cote repartizate entităților județene prin legea bugetului) de doar 1,235 milioane lei, raportate la un total al veniturilor încasate de aproape 104,33 milioane lei. Este adevărat că la acest capitol nu excelează mai nimeni, însă, din acest punct de vedere, instituția condusă de Nicolae Dobrovici-Bacalbașa este surclasată de multe alte consilii județene. Consiliul Județean Brașov are un grad de autofinanțare de peste 5%, CJ Arad a depășit 8%, în timp ce instituția similară din Timiș are chiar peste 25%, datele fiind culese la nivelul trimestrului I, din 2015.
Într-adevăr, gradul de realizare a veniturilor este de aproape 83% la 30.06.2015, iar cel de finanțare din venituri proprii se apropie de 46 de procente, dar aici trebuie să avem în vedere sumele și cotele defalcate din impozit pe venit și TVA aprobate prin Legea bugetului, precum și celelalte subvenții primite conform reglementărilor în vigoare.
O altă nerealizare bugetară a primelor șase luni se referă la cheltuirea banului public la secțiunea de dezvoltare prevăzută în bugetul CJ Galați pentru anul fiscal 2015. Astfel, dintr-un total al cheltuielilor prevăzute a fi efectuate în acest an, ce totalizează cca 224 milioane de lei, instituția de pe Primăverii a dispus, la jumătatea lui 2015, plăți în valoare de aproape 95 de milioane lei (42% din total). Însă, dacă la capitolul necesar funcționării de zi cu zi a CJ plățile totalizează 79,15 milioane lei, din cele 163,14 milioane lei planificate pentru tot anul (48,5%), secțiunea de dezvoltare a rămas orfană de investiții. Doar 15,7 milioane lei au fost cheltuite sub semnătura medicului anestezist specializat în glumițe și show-uri mondene, din cele 61,1 milioane lei prevăzute inițial, mai exact doar puțin peste un sfert.
Preocupat, se pare, de risipa financiară de la o zoo încă nedeschisă (corect este să precizăm că aici partea leului, dar și a maimuțelor, a fost luată de Ministerul Mediului – cca 80% din cei peste 4 milioane de euro), cunoscutul fost client al știrilor de ora 5 probabil că a strâns șurubul investițiilor.
George Marinescu