Electrocentrale a subvenționat energie electrică ieftină pentru ”băieții deștepți” în defavoarea încălzirii gălățenilor

   Problema încălzirii Galațiului tinde să devină una de filosofie economică, deși ea este una foarte simplă: politicienii locali i-au prostit și i-au furat pe gălățeni din toate pozițiile. Electrocentrale Galați (CET), furnizorul de agent termic primar, a fost adusă în situația falimentară de astăzi din cauza faptului că a vândut energie electrică ieftină pentru ”băieții deștepți” protejați politic, nu din cauza datoriilor gălățenilor la încălzire. Situația halucinantă reiese din datele financiare ale Electrocentrale Galați aflate pe site-ul Finanțelelor Publice.

   Datele financiare arată că, începând din 2011, datoriile Electrocentrale către terți încep să se detașeze net față de creanțe (banii pe care îi are de primit firma). Dacă în 2011 datoriile depășeau creanțele cu vreo 25 milioane lei, în 2012 ajung la o depășire de 85 milioane lei, în 2013 devin triple față de creanțe și depășesc 100 milioane lei, în timp ce în anul 2014 devin de aproape patru ori mai mari, în valoare de peste 150 milioane lei. Cum majoritatea sumelor constituite în creanțe provin de la Apaterm, rezultă că nu datoriile gălățenilor la încălzire au generat situația financiară dezastruoasă care a dus la insolvența Electrocentrale. Mai mult, creanțele au scăzut în fiecare an, semn că gălățenii au plătit energia termică.

   Cert este că datoriile imense acumulate de CET Galați, inclusiv neplata facturilor către Romgaz, provin de la vânzarea în Sistemul Energetic Național sau pe alte căi a energiei electrice ieftine. În 2014, datoriile către Romgaz totalizau 104 milioane lei. Cu alte cuvinte, gălățenii au rămas fără căldură pentru că au subvenționat energie electrică ieftină pentru ”băieții deștepți”. În această perioadă de patru ani, producătorul de energie electrică și termică a fost condus de: Eduard Urbanschi, susținut de PDL în tandem cu Iulian Aramă – președintele CA, Ionel Stanciu (PNL), Tudor Petre (PNL) și Octavian Graure (PSD-PDL).

 

   Gălățenii vor subvenționa și energia electrică vândută către ArcelorMittal

   Electrocentrale Galați, producător strategic de energie electrică, în sensul că face parte din Strategia de Siguranță Națională, este folosită în continuare în jocuri politice de îndestulare a ”băieților deștepți”. Dintr-un document citat de www.energyreport.ro în 2014 rezultă că ArcelorMittal se va alimenta cu energie ieftină de la CET Galați: "În aceste condiţii, CET Galaţi ar utiliza gazul furnizat de către Romgaz încadrându-se în prevederile HG 870/2012, care specifică exceptarea producătorilor de energie electrică care utilizează gaze naturale din producţia internă de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE. În continuare, ArcelorMittal ar putea participa cu aport de capital pentru retehnologizarea unui/unor grupuri care să asigure creşterea eficienţei centralei şi va încheia un contract prin care CET Galaţi va putea vinde direct energia electrică către combinat". Simulările făcute în aceste condiții prevăd un preț de producție mai mic cu 11% pe MWh. Asta, în condițiile în care combinatul a beneficiat de facilități financiare imense, de la privatizarea din 2001.

    Sorin Țiței