Pesedistul Lupu Cicerone a supt de la Vinalcool și Finanțe iar acum trăiește pe spatele Apă-Canal SAPartidul care a distrus Galațiul și-a găsit un susținător pe măsură. Cicerone Lupu, un personaj cu un trecut dubios în domeniul economico-financiar, a devenit unul dintre cei mai agresivi susținători ai PSD în mediul virtual. Lupu și-a făcut mâna de capitalist social-democrat cu fostul Vinalcool din perioada comunistă, unitate pe care a pulverizat-o, după ce și-a tras o bună parte pentru familie (http://www.nepasadegalati.ro/economic/2150-dezindustrializarea-gala%C8%9Biului-lupu-cicerone-a-%C3%AEnghi%C8%9Bit-vinifica%C8%9Bie-%C8%99i-b%C4%83uturi.html). Specializat, astfel, în inginerii financiare, Cicerone Lupu a fost folosit de partid în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, tocmai la serviciul care aproba returnările de TVA. Și aici și-a pus familia mai presus de lege. Apoi, partidul i-a dat o altă misiune, la Protecția Consumatorului. Pentru că oamenii buni nu se uită niciodată, Cicerone Lupu a fost cadorisit de PSD Galați, după ieșirea la pensie, cu funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație la Apă-Canal SA, reduta pesedistă condusă de Gelu Stan. Conform declarației de avere a lui Cicerone Lupu, pe care nu și-o asumă cu semnătura olografă, cel mai mare venit obținut este cel de la firma municipalității, de 74.299 lei pe an. De la firma proprie, Vitivinicola SRL, din Tg. Bujor, care nu-i dă dividende, Lupu obține un salariu anual de doar 28.080 lei. Culmea ironiei este că Cicerone Lupu prestează ”expertize contabile și fisc.judiciare” pentru Tribunalul Galați, de unde a câștigat 15.500 lei în ultimul an. Cu alte cuvinte, pesedistul Lupu a întors armele și luptă acum alături de coana justițica pentru a-i dovedi pe evazioniști.

Tot declarația de avere ne arată un Lupu fără vila de lângă Finanțe și fără Tuareg-ul în care-și mișcă fizicul. În schimb, pe persoană fizică, Cicerone Lupu și-a împrumutat cei doi copii, cu câte 50.000 de euro, și firma, cu 286.079 lei.

Finanțistul Lupu a pompat în familie 1,3 milioane de dolari de la buget

Directorul Activității de Inspecție Fiscală (AIF), Cicerone Lupu, sătul să tot îndese TVA-uri în traistele firmelor indicate de Dan Nica, boss-ul care i-a girat numirea în funcție, și-a pus deoparte o nenorocită de returnare de 3,4 de milioane de lei, adică peste 1,3 milioane de dolari. Fără nicio fereală, Lupu de la finanțe și-a pus semnătura, în calitate de director AIF, pe raportul de inspecție fiscală nr. 4.371 din 25.06.2009, raport care prevedea că firma Grestincom SRL are de primit TVA în valoare de fix 3.429.190 lei. Astfel, directorul AIF îl punea pe nepotul său Severus Batog, unicul acționar al Grestincom, în poziția de a obține un chilipir de 1,3 milioane de dolari din bugetul de stat. Cicerone Lupu n-a stat pe gânduri atunci când a semnat pentru Grestincom, deși în fața ochilor avea și o adresă a poliției gălățene prin care era anunțat că, începând din 24.04.2009, nepoțelul său iubit era cercetat pentru evaziune fiscală, în dosarul 1773/P/2009, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. La fel de insensibil s-a arătat Lupu și față de o adresă a Gărzii Financiare Iași, care îi prezenta un pomelnic de tranzacții fictive efectuate de Grestincom cu firme țigănești din zonă. Revenind la actul de control prin care firma Grestincom urma să primească o returnare de TVA de peste 3,4 de milioane de lei, acesta cuprindea și o tranzacție fictivă de familie. Complexul hotelier Kreta, pe care Cicerone Lupu îl deținea pe numele unui alt nepot – Genu Secuianu, a fost cumpărat de Grestincom, adică de nepotul Severus Batog. Pentru această tranzacție în familie, clanul Lupu avea de încasat TVA în valoare de jumătate de milion de lei. Frămăntările politice de la nivelul coaliției fostă la putere (USL) l-au făcut pe Cicerone Lupu să acționeze rapid și să compenseze din datoriile avute de Grestincom la buget. Dintr-o semnătură, 2,4 de milioane de lei din cele 3,4 cuprinse de rambursarea de TVA urmau să-i șteargă datoriile la stat nepoțelului favorit. Doar opoziția unor finanțiști lucizi a făcut ca planul de familie al lui Cicerone Lupu să nu se îndeplinească. Lupu a fost zburat de la Finanțe, fără ca DNA să intre pe fir într-un dosar în care prejudiciul ar fi depășit 1,3 milioane de dolari (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/1346-subcomisarul-george-dimofte-%E2%80%93-out-de-la-conducerea-investig%C4%83rii-fraudelor.html).

S.Ț.