Polițiștii gălățeni au vânat un bolnav psihic și l-au împușcat cu țeava armei lipită de torace A trecut un an de când fostul vameș Vicențiu Grosu (foto 1), care suferea de schizofrenie paranoidă, a decedat, pe 10 iunie 2019, în urma unor plăgi împușcate în zona plămânului drept. Omul a fost vânat de polițiști în propria curte din comuna Liești. Mai întâi, au intervenit doi polițiști de la secția din Liești, care au folosit pistoalele din dotare în curtea lui Vicențiu Grosu, după care au apelat la trupele de mascați. Luptătorii de la trupele speciale ale Poliției au făcut, la începutul intervenției, o demonstrație de forță și i-au găurit omului gardul din tablă cu gloanțe din cauciuc, apoi au intrat în curtea acestuia, i-au împușcat câinele, după care l-au executat cu arma lipită de torace pe fostul vameș. Desantul polițiștilor a avut loc pe 16 mai 2019. Rănile produse de cele șase proiectile care i-au străpus plămânii bolnavului psihic au dus la decesul acestuia, după câteva zile de la vânătoarea la care polițiștii l-au folosit drept vânat.

Polițiștii gălățeni n-au respectat nicio procedură și au intervenit cu sadism asupra omului cunoscut cu antecedente medicale

Vicențiu Grosu se afla sub tratament pentru schizofrenie paranoidă. Familia fostului vameș afirmă că acesta își lua în mod regulat tratamentul prescris de medicii de specialitate și că, înainte cu două zile de incidentul care i-a adus moartea, a fost la un control la Spitalul de Psihiatrie din Galați. Medicul care îl trata a constatat că nu este bine, dar nu a luat măsura internării.

Boala psihică de care suferea îl făcea pe Vicențiu Grosu, atunci când se afla în criză, să se certe cu personaje pe care doar mintea lui le percepea. În general, vecinii și cunoscuții erau la curent cu boala acestuia și îi înțelegeau momentele de criză. Totuși, avea și vecini care se simțeau vizați de ieșirile nervoase generate de boală și care l-au reclamat la Poliție. Vicențiu Grosu fusese amendat de mai multe ori. Chiar cu o lună înaintea vânătorii la care a fost supus a fost din nou amendat pentru ”tulburarea liniștii publice” și este sigur faptul că polițiștii din Liești știau despre boala fostului vameș. Cu toate acestea, pe 16 mai 2019, atunci când bolnavul psihic a avut o nouă criză, subofițerul Aurelian Ilie și alt polițist din Liești au intrat în curtea lui Grosu, au folosit pistoalele din dotare și n-au fost în stare să-l imobilizeze pe bărbatul de 57 de ani, de constituție astenică (1,70 m înălțime și 60 de kg). Fără să apeleze la un echipaj de Salvare, așa cum le cerea protocolul, cei doi polițiști de peste 1,90 metri înălțime și câtărind fiecare peste suta de kile, au apelat la trupele de mascați. În acest timp, fiul victimei, care aflase de desantul polițiștilor, anunța telefonic la IPJ Galați faptul că tatăl său este bolnav psihic și că trebuie tratat în condițiile prevăzute de lege. Nimic nu a contat pentru luptătorii de la trupele speciale care, într-o demonstarție de forță, au intrat în curtea lui Vicențiu Grosu, după ce i-au ciuruit gardul cu gloanțe de cauciuc. Omul a încercat să se apere dar, după ce luptătorii SAS i-au împușcat câinele Azorel, care era legat cu un lanț (foto 2), a căzut răpus de proiectilele din cauciuc trase de polițistul Marius Buricea, cu arma lipită de toracele bolnavului psihic. Polițiștii gălățeni au vânat un bolnav psihic și l-au împușcat cu țeava armei lipită de torace

Procurorii gălățeni tergiversează ancheta

La un an după decesul lui Vicențiu Grosu, procurorii care instrumentează dosarul, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, n-au dat niciun răspuns familiei care a depus plângea penală. Aceeași tăcere o păstrează și IPJ Galați privind ancheta internă în cazul de față. La solicitarea noastră privind liberul acces la informații de interes public, polițiștii au invocat dosarul penal aflat în curs de cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați pentru a nu răspunde la întrebările noaste, dar n-au pierdut ocazia să-și scuze colegii: ”...nu există obligația în sarcina acestuia (polițistului – n.red.) și nici temei legal pentru stabilirea stării de sănătate psihică a persoanei în cauză”. Asta, de parcă polițiștii n-au rolul să strângă informații despre membrii comunității pe care ar trebui să-i apere.

S.Ț.