Președintele CJ Galați Fotea a blocat un aparat performant de testare Covid pentru a ascunde o achiziție dubioasăPoliticienii PSD, pe care gălățenii îi votează cu obstinație, fapt care i-a atras zonei și renumele de ”oraș roșu”, dovedesc că n-au pic de empatie pentru oamenii care le oferă încrederea politică. Costel Fotea, președintele pesedist al Consiliului Județean Galați, a întrecut orice măsură, atunci când a bocat într-o magazie un PCR Real Time care putea efectua aproximativ 240 teste pe zi. De aproape cinci luni, odată cu intrarea în starea de urgență în urma pandemiei de Covid 19, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Cuvioasa Parascheva” a primit de la Ministerul Sănătății (MS), prin Compania Națională Unifarm SA, un tester performant pentru Covid 19 la un preț subvenționat de la buget cu 90%. În plus, MS a alocat și 200.000 lei, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru punerea în funcțiune a aparatului. Ordonatorul de credite al Spitalului de Boli Infecțioase - devenit de primă linie anti-Covid, CJ Galați, prin pesedistul Fotea, a încercat inițial să folosească electoral aparatul, dar cineva a realizat repede că este pusă într-o lumină proastă achiziția președintelui, un PCR Real Time pentru Spitalul de Urgență (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/3200-achizitii-la-vreme-de-covid-19-fotea-ne-a-luat-un-pcr-real-time-slab-si-la-un-pret-fabulos.html). Imediat, tranzacția subvenționată cu 90% a fost blocată și au fost invocate tot felul de proceduri în achiziții. Astfel, singura metodă de identificare și spitalizare/carantinare a persoanelor infectate este mult diminuată, într-un județ fruntaș pe țară la numărul de cazuri de Covid 19.

Fotea în complicitate cu activista PSD Debita au blocat aparatul PCR Real Time în detrimentul gălățenilor Președintele CJ Galați Fotea a blocat un aparat performant de testare Covid pentru a ascunde o achiziție dubioasă

Testerul PCR Real Time, cu valoarea în acte de 280.000 de lei, adică aproximativ 56.000 de euro, subvenționat de stat cu 90% din preț, având prețul final de 28.000 de lei (5.600 euro), după cum reiese din documentele M S, este aparent cu 16.000 de euro mai ieftin ca cel achiziționat de Costel Fotea pentru Spitalul de Urgență. În privința performanțelor, cel blocat într-o magazie poate realiza 240 de teste zilnic, față de doar aproximativ 40 de teste cu care este acreditat aparatul cumpărat de Fotea. Faptul că aparatului destinat spitalului de primă linie anti-Covid 19 îi mai lipseau kit-uri l-a făcut pe Fotea să convoace o ședință CJ în regim de urgență, la începutul lunii aprilie, atunci când a alocat 668.000 lei, din care 200.000 lei, bani ce urmau urmau să completeze lipsurile testerului. Adică, exact suma alocată de MS prin DSP Galați pentru punerea în funcțiune a aparatului (foto 3). Din acel moment, aparatul PCR Real Time a ieșit complet din atenția publică, în condițiile în care Galațiul este confruntat cu un număr mare de infectări cu Covid 19 și stă extrem de prost la capacitatea de testare. Din acel moment, cu sumele necesare pornirii testărilor dublate, președintele CJ Galați și activista PSD Mihaela Debita – managerul Spitalului de Boli Infecțioase, au făcut tot posibilul ca aparatul performant să fie uitat într-o magazie. În plină pandemie, în stare de urgență, este inacceptabil din punct de vedere uman și politic să nu folosești testerul și să invoci imposibilitatea plății. Singura explicație este, în cazul de față, că politrucii pesediști au vrut să ascundă achiziția de la MS doar pentru a nu putea fi comparate prețul și performanțele cu PCR-ul achiziționat de Fotea pentru cel mai mare spital din județ. Președintele CJ Galați Fotea a blocat un aparat performant de testare Covid pentru a ascunde o achiziție dubioasă

Cu toate astea, președintele CJ Costel Fotea, prin purtătorul de cuvânt al instituției, afirmă că nu putea fi făcută achiziția directă, invocând faptul că nu poți plăti ceva ce a comandat altcineva (MS-nr.). Și managerul Debita și-a dezinformat personalul, lansând în interiorul spitalului zvonul că tranzacția nu ar fi pe placul Curții de Conturi.

Un tester performant PCR Real Time, pe care MS îl vinde singurului spital de linia întâi anti-Covid 19 din Galați cu doar 5.600 de euro, preț subvenționat cu 90%, care poate efectua 240 de teste zilnic, nu funționează de la intrarea în starea de urgență pentru că pesedistul Fotea, cu experiență în achiziții medicale, nu găsește, ca politician ales să ușureze viața oamenilor, o cale de a închide contabil actele. Mai grav, la această parodie politică care se încadrează la ”zădărnicirea combaterii bolilor” participă și medicul Mihaela Debita, managerul spitalului care are practic toată linia disponibilă pentru a testa pacienții, pentru care primează calitatea de membru PSD (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/3201-managerul-spitalului-de-boli-infectioase-isi-ostilizeaza-personalul-cu-pierderi-salariale-in-plina-pandemie.html).

S.Ț.