O dată la patru ani, în preajma alegerilor parlamentare, tristele figuri ale politicii gălățene dezgroapă proiectele mărețe pe care le-au îngropat în multele mandate de parlamentar deținute.
În plin scandal intern al filialei PNL Galați, cauzat de listele electorale pentru parlamentare, Victor Paul Dobre, președintele osificat în funcție al filialei, a scos de la naftalină proiectul zonei metropolitane Galați-Brăila. Apaticul Dobre a devenit brusc vioi și îi aburește pe gălățeni cu o misivă pe care o va adresa el Guvernului pentru introducerea aglomerării urbane Galați-Brăila în categoria polilor regionali principali, în noua formă de organizare teritorială. Intenția deputatului liberal gălățean ar fi lăudabilă, dacă nu am știi că același politician a fost, de-a lungul a vreo 18 ani, unul dintre groparii proiectului metropolitan lansat la sfârșitul anilor ”90 de scriitorul Laurențiu Ulici. În calitate de senator de Brăila, Laurențiu Ulici a propus atunci ca cele două orașe de la malul Dunării să se unească fizic și administrativ pentru a deveni cea mai mare aglomerare urbană după București. Megalopolisul ar fi adus celor două zone componente, fără eforturi deosebite, o explozie economică și socială. Cu toate aceste beneficii potențiale, politicienii gălățeni n-au făcut decât să îngroape proiectul regretatului Laurențiu Ulici, care a decedat în anul 2000.
Principalul cioclu al proiectului metropolitan a fost liberalul Victor Paul Dobre, politician care nu a negociat și nu a realizat un proiect de lege în acest sens, cu toate că a fost parlamentar în toți acești ani și a deținut mai multe mandate de ministru și secretar de stat la Administrație. Ucigașul proiectului, în schimb, a fost șeful din umbră al lui Dobre, pesedistul Dan Nica, cel care a rupt orice punte de negociere cu administrația și politicul brăilean în momentul în care a luat cu forța, prin Hotărâre de Guvern, cele 1.000 de hectare din teritoriul Brăilei. Premeditat, Dan Nica a forțat înaintarea Galațiului spre Brăila, fiind convins că brăilenii nu vor accepta nicio negociere după acestă frondă. Scopul comun al asocierii politice Dobre&Nica a fost menținerea privilegiilor în plan local ale celor doi demolatori ai județului.
S.Ț.