Tone de peturi pe albiile râurilor, munți de deșeuri nereciclate la groapa de gunoi sau în incineratoare, zeci de milioane de euro fraudă, sute de milioane amenzi pentru România din partea Uniunii Europene ce pot surveni oricând. Asta caracterizează România când vine vorba de reciclarea deșeurilor și asta urmărește și ultima acțiune de lobby a marilor companii în Parlament. Pe scurt: acum, înainte de alegeri, corporațiile care pun ambalaje pe piață își fac o lege care îi scapă de responsabilitatea reciclării. Iar Senatul deja a adoptat legea luni, 24 octombrie.
Cum s-a ajuns aici?
Anul trecut mai multe controale la reciclatori au dezvăluit o fraudă imensă din afaceri cu deșeuri: 54 milioane de euro! Mai mult, marile corporații făceau presiuni asupra autorităților să le fie iertată ”greșeala” în care persistau de 10 ani. Împreună cu alți 6.000 dintre membrii comunității noastre, am susținut ferm, printr-o petiție adresată Ministerului Mediului și altor foruri de decizie, ca reciclarea să devină literă de lege iar frauda să nu fie iertată.
Nu a fost o campanie fără bătăi de cap - la propriu: un membru al comunității de-clic a primit o geantă în cap de la reprezentanta companiilor, chiar într-un grup de lucru la minister. Asta pentru că ceea ce cerem noi (adică reciclare pe bune) îi scandalizează pe cei care ”uită” să recicleze amblajele pe care tot ei le pe pun pe piață.
Și atât de interesate sunt marile companii ca legile să rămână vagi și inaplicabile, încât acum presiunea s-a mutat pe Parlament! Senatul a votat ieri un pachet de legi care diluează toate reglementările date de Ministerul Mediului în ultimele luni.
Să nu vă închipuiți că veți afla despre asta la televizor… Nu! Genul acesta de legi se votează ”pe șest” și se avizează în comisii care nu își publică ordinea de zi reală. Noi, publicul larg, aflăm după ce totul a trecut discret de votul plenului! De data aceasta avem doar câteva zile să oprim acestă lege. Semnează petiția care a strâns deja peste 6.000 de adeziuni și cere deputaților să nu voteze pentru interesele corporațiilor: http://facem.de-clic.ro/santaj-la-pet
Implicațiile acestei legi sunt dezastruoase iar ce am reușit să obținem în ultimele luni putem pierde în câteva zile. Producătorii de deșeuri și ambalaje solicită direct anularea oricăror obligații cu privire la îndeplinirea țintelor de valorificare a propriilor ambalaje. Nu vor să mai plătească taxe către Fondul de Mediu, nu îi interesesază recuperarea materialelor valoroase. Astfel, niciun mare ambalator nu mai are vreo motivație de a reduce ambalajele utilizate, de-a face eforturi de eco-design, vânzări la vrac, returnarea amabalajelor refolosibile, campanii de educare, sprijinirea punctelor de colectare, etc.
Ce se va întâmpla cu acele deșeuri nereciclate? Asta e ușor de anticipat de oricare dintre noi: ajung în albiile râurilor, la marginea drumurilor, în gropile de gunoi sau în incineratoare.
Dragi prieteni, așa cum am reușit și în cazul altor legi, putem opri și ACUM acest asalt asupra eforturilor pe care România le face pe tema reciclării. Avem doar câteva zile să ne mobilizăm:
Beneficiarii acestor modificări vor fi tot acele firme care de mai bine de 10 ani au făcut o afacere profitabilă din reciclare, cu consecințe dezastruoase pentru mediu. Cei care au pretins că toate țintele de valorificare sunt indeplinite, cu toate că România se află la coada listei Uniunii Europene în ce privește reciclarea.
Haideți să spargem cercul vicios al afacerilor cu deșeuri: companiile trebuie să respecte legea, nu să o comande direct parlamentarilor. Iar Parlamentul trebuie să își reprezinte cetățenii, nu interesele comerciale ale multinaționalelor!
Claudia, Tudor, Roxana, Raluca, Luminița
Echipa de-clic