Într-o scrisoare adresată Preşedinţiei României, Parlamentului şi Guvernului, liderii UNI Global Union şi ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, la care Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline, au transmis astăzi, 31 octombrie 2016, un protest prin care condamnă eliminarea taxei radio-tv în România.
Cele două organizaţii se alătură astfel demersurilor iniţiate de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor la instituţiile europen) şi cer preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea privind eliminarea taxei adopată de către Camera Deputaţilor în data de 25 octombrie a.c.
UNI MEI şi FIA condamnă eliminarea taxei radio-tv din România
UNI MEI (UNI Global Union – media, divertisment şi arte) şi FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) condamnă cu putere desfiinţarea taxei radio–tv din România conform prevederilor legii adoptate de Parlamentul României în data de 25 octombrie 2016.
Guvernanţii plănuiesc ca radioul public şi televiziunea publică din România să fie finanţate de la bugetul de stat. Legea se află în prezent spre promulgare la preşedintele României, Klaus Iohannis.
În ţările din Europa, taxa radio-tv s-a dovedit a fi cea mai stabilă, adaptabilă şi transparentă modalitate de finanţare a serviciului public de radioteleviziune. Nu mai târziu de săptămâna trecută, Uniunea Europeană de Radioteleviziune (EBU) a publicat un raport ce scotea în evidenţă preponderenţa acestui tip de finanţare în cadrul Serviciului European Public Media şi avantajele pe care le are în raport cu alte forme de finanţare datorită legăturii directe dintre radiodifuzori şi public.
UNI MEI şi FIA consideră eliminarea taxei radio-tv din România un pericol la adresa independenţei serviciilor publice de radioteleviziune expunându-le unor presiuni politice şi economice. Finanţarea directă de la bugetul statului, aşa cum prevede legea română, riscă să lase serviciile publice de radio şi televiziune sub controlul direct al Guvernului şi al partidului politic aflat la putere. Mai mult, finanţarea directă de la bugetul statului mai este şi instabilă fiind dificil de asigurat în perioade de criză economică. În mod evident periclitează sustenabilitatea serviciilor publice de radio şi televiziune.
Preşedintele UNI MEI, Gerry Morrissey a declarat: „Guvernanţii României se joacă de-a democraţia în mass-media. Reforma taxei radio-tv va servi drept pretext pentru distrugerea acestei democraţii.” Preşedintele EURO MEI, William Maunier a susţinut: „Acesta este un atac direct la independenţa serviciilor publice de radio şi televiziune din România şi la adresa libertăţii de exprimare, un pilon important al democraţiei. Suntem martorii unor încercări similare şi în alte ţări europene. Uniunea Europeană trebuie într-un final să se trezească, să-şi pună propriile valori în aplicare şi să înceapă apărarea independenţei serviciului public media.”
Secretarul General al FIA, Dominick Luquer a remarcat că „există un real pericol ca această lege să crească dependenţa politică a radioului şi televiziunii publice supunând independenţa editorială acestui risc. Libertatea presei reprezintă o valoare europeană fundamentală ce trebuie respectată ca parte a funcţionării unui sistem democratic.”