Alpinistul Alex Gavan îi cere lui Dacian Cioloș să-și prezinte poziția privind mineritul cu cianuriAu trecut şi alegerile. S-a dus şi presiunea asupra ta. Şi deşi toate ministerele tale vizate s-au pronunţat împotriva mineritului cu cianuri (din şapte, doar Ministerul Economiei şi ANRM-ul vor cianură), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârzâiat să apară. Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Adică cam de un an. Au fost aproape 365 de şanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva şanse rămase. Câteva şanse pentru ţară asta, câteva şanse pentru că tu să iei o decizie sustenabilă pentru noi şi generaţiile viitoare. Cianură e "old school" şi periculoasă. Pentru oameni şi natură. Numai cineva rău intenţionat, ascultând argumentele pro şi contra ar mai putea susţine mineritul cu cianură în 2016. Este trist că în acest moment, titlul materialului celor de la Mining Watch este grăitor: "Ce bine că a fost Cioloş şi nu Ponta cel care ne-a distrus munţii şi otrăvit apele". Cred că ai o datorie morală faţă de morţii de la Colectiv, tragedie în urmă căreia acum tu eşti premier, să dai o poziţie oficială a Guvernului în mandatul acesta. În acelaşi timp ai această datorie faţă de sutele de mii de români care de-a lungul a 16 ani au luptat şi au ieşit în stradă pentru a nu se produce o catastrofă la Roşia Montană.

De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conţinutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o şi pe care eu am susţinut-o şi sprijinit-o. Walk the talk! Ca să ai legitimitate să le mai vorbeşti oamenilor altfel decât la un nivel de „wishful thinking” despre asta, trebuie că mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere şi influenţă în prezent, şi care ţin de tine. 
Acest punct de vedere ţine în acest moment exclusiv de tine şi de absolut nimeni altcineva. Asumă-ţi asta. Decizia e la tine. Nu pasa, te rog,  responsabilitatea lipsei luării acestei decizii la ministere. Aşa cum scriam mai sus, ministerele şi-au exprimat deja punctele de vedere încă de multă vreme. Şi spre binele oamenilor acestei ţări, cinci din şapte puncte de vedere cerute, sunt pentru interzicerea cianuriii în minerit.

De mai multă vreme ai toate cărţile pe masă, singurul rămas cu partea de tema nefăcută în această privinţa eşti tu. Punctul de vedere al Guvernului, odată transmis Parlamentului, rămâne la fişa legii şi după momentul învestirii unui nou parlament şi guvern. Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără că plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alţii vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu.

Ministerul economiei şi ANRM-ul blochează legea anti-cianuri. Nu ţi se pare ironic faptul că cele două instituţii care s-au pronunţat pentru cianură au că punct comun pe Laurenţiu Bogatu, consilierului personal al ministrului tău Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Acelaşi Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas şi care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenţei de exploatare de la Roşia Montană. Care e acţionar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform cv-ului postat pe site-ul ministerului economiei. Interesul lor nu este acelaşi interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur şi simplu refuz să cred că „you will fail us all” şi că te laşi manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acţiune, nu ei, ci chiar tu blochezi şi legea împotriva cianurii şi Roşia Montană în UNESCO.

Îţi dai seama ce nenorocire se va abate asupra ţării ăsteia, cu oameni la putere ca vicepremierul tău Dancu ("once PSD, always PSD", e vorba de o tipologie aici), care afirmă public că ariile protejate stau în calea dezvoltării economice, şi nu corupţia şi proasta guvernare. Cu PSD-ul la conducere ne vom întoarce iar, probabil, înapoi cu ani de zile în lupta noastră pentru o Românie lipsită de otravă cianurii.

Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spaţiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă. Te asigur însă de faptul că atât eu cât şi oamenii acestei ţări, cei care nu avem o altă agendă decât a unei Românii sănătoase şi la minte şi la suflet şi la trup, vom fi aici şi vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău.

Eşti acum în poziţia de a face cu adevărat istorie, eşti acum în poziţia în care acest punct de vedere te-ar transformă pe drept cuvânt într-un erou.

Tu ce alegi?

Cu prietenie,

Alex