Nu are rost să ne mințim, România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone de deșeuri municipale din care reciclăm doar 13 %. Un pahar de plastic pe care îl folosim doar 60 de secunde rămâne în gropile de gunoi pentru sute de ani. Poluează apele, contaminează solul și ne îmbolnăvește.
Vestea bună e că situația se poate schimba. De la 1 iulie a intrat în vigoare legea care ne obligă să colectăm deșeurile separat, pe 4 fracții: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.Legea ne asigură că produsele sunt reciclate și reutilizate, astfel încât gunoiul nu mai ajunge în depozite, în incineratoare sau în ape.
Noile reglementări au intrat în vigoare, primăriile au schimbat regulamentele, dar, în realitate, puține sunt firmele de salubritate care s-au conformat imediat și au pus la dispoziție cetățenilor mijloacele necesare pentru colectarea selectivă. Dacă nu acționăm urgent, acest proces va dura nepermis de mult sau, și mai rău, autoritățile se vor complace în situația „merge și așa”.
Aici intrăm noi în acțiune, Comunitatea Declic. Dacă vom sesiza Garda de Mediu pentru fiecare neregulă pe care o observăm la punctele de colectare a gunoiului de unde locuim, autoritățile vor fi obligate să ia măsuri imediate.
Intră pe site și acționează acum!
Am văzut cu toții imaginile: albiile râurilor au fost transformate în gropi de gunoi. Am văzut și munții de gunoaie aruncate la marginile orașelor și pădurilor: de la PET-uri și moloz, până la animale moarte, excremente, uleiuri, îngrășăminte agricole expirate.
Ca să nu mai spun că anul trecut, Bruxelles-ul a demarat oficial procedura de sancționare a României pentru că nu-și protejează cetățenii de poluare. Până în 2020 ar trebui să ajungem să recuperăm jumătate din ce aruncăm la coşul de gunoi, altfel urmează să fim amendaţi de Comisia Europeană cu sute de mii de euro pe zi.
Punerea în aplicare imediată a noii legi de colectare separată a deșeurilor ne-ar îndepărta de abordarea „folosește-și-aruncă” și ne-ar aduce mai aproape de un sistem care se concentrează pe reducere, reutilizare și reciclare. Ne va face să ne gândim de două ori ce și cum cumpărăm, folosim și apoi aruncăm. Ne vom conforma sau vom plăti. Atât noi, consumatorii, cât și firmele mari producătoare de ambalaje.
Sună ambițios - deoarece chiar este. Este exact ce avem nevoie pentru o țară mai curată, în care să ne placă să trăim. Comunități ca cea din Târgu Lăpuș au ajuns la performanța de a colecta selectiv 70% din deșeuri. Putem să ajungem la această performanță și noi!
Dar, pentru ca acest plan să funcționeze, trebuie să ne mobilizăm cât mai mulți dintre noi, să monitorizăm autoritățile și firmele de salubritate și să sesizăm Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective. Astfel, vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie.
Intră pe site și acționează acum!
Pentru o țară fără gunoaie,
Luminița și echipa Declic
P.S. Mihai, unul dintre membrii Declic, ne-a scris: „Colectez selectiv gunoiul de mai bine de 3 ani și de fiecare dată când văd gunoierii aruncându-le toate în același camion fac crize de nervi!”. Știm că lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar acum avem legea de partea noastră și prin punerea ei în aplicare vom face din România o țară mai sigură, mai curată și mai frumoasă.