Dacă mergi pe șoselele României, mai ales prin zone cândva bogat împădurite, invariabil o să treci pe lângă camioane pline cu bușteni. Sunt doar câteva dintre cele care transportă peste 27 milioane de metri cubi de lemn, cât se taie anual din pădurile noastre. Din estimările Greenpeace, o treime din aceste tăieri sunt ilegale.
Vestea bună e că poți verifica chiar tu dacă transportul are sau nu aviz printr-o aplicație numită Inspectorul Pădurii. E o activitate fun la drum lung, pe care o poți transforma într-un joc cu prietenii: cine prinde mai mulți hoți de pădure! Dacă până acum ignorai camioanele cu lemn pe lângă care treceai, de azi le poți vâna, devenind salvator al pădurilor României. Poate nu știai, dar aproape jumătate din transporturile ilegale de lemn sunt semnalate de cetățeni ca tine, iar asta a făcut ca infracțiunile forestiere să scadă considerabil în doar un an de la lansare.
Cum se folosește aplicația asta? E foarte simplu și rapid:
Vizitează siteul sau instalează Inspectorul Pădurilor în telefon din Google Play sau App Store.
Când vezi un transport de lemn, reține numărul de înmatriculare și introdu-l în aplicație. (Atenție: de multe ori avizul este luat pe numărul de înmatriculare al remorcii, așa că verificând capul tractor aplicația îl va identifica ca posibil ilegal. Deci dacă vezi un tir cu bușteni venind din direcția opusă, încearcă să reții numărul din față și pe cel din spate – deseori nu diferă decât o cifră.)
Aplicația verifică numărul în SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase) și răspunde automat fie cu date legate de volumul total de lemn transportat, speciile de lemn, tipul acestuia și data validării transporturilor, fie cu lipsa unui cod de aviz, semn că s-ar putea ca transportul să fie ilegal.
În al doilea caz, sună la 112 și spune-i operatorului că dorești să reclami un transport posibil ilegal de lemn. Transmite numărul de înmatriculare al vehiculului, locul în care l-ai identificat și direcția în care circulă. Dacă ai cum, fă o poză numărului de înmatriculare și urmărește-l până apuci să oferi Poliției toate datele necesare pentru a-l opri și verifica.
Chiar și în cazul în care transportul pare să aibă aviz, verifică dacă descrierea din aplicație corespunde cu lemnul cărat. Una dintre metodele de fraudă este declararea unui volum mai mic și burdușirea vehiculului cu bușteni până la refuz. Alta este transportul altui tip de lemn decât cel din acte, ceea ce înseamnă că, probabil, un singur aviz a fost folosit pentru mai multe transporturi. Ca să-ți faci o idee, un tir cu remorcă poate duce un volum de cam 40 mc lemn. Dacă în aplicație sunt declarați 13 mc, e cazul să suni la 112 și să ceri o inspecție a Gărzii Forestiere și a Poliției.
Greenpeace România